Top 5: Bästa exploitation DVD-bolagen

oktober 27, 2011

De drivs ofta av eldsjälar och fantaster. De letar upp de bästa kopiorna av försvunna filmer för att ge oss den absolut bästa utgivningen. De samlar ihop bortglömda regissörer, skådespelerskor och skådespelare för att göra nya intervjuer och kommentatorsspår. Märkligt nog lyckas de också tjäna (lite) pengar på det. Ibland. Detta är en lista över mina favorit DVD-bolag. De förtjänar att hyllas.

Anchor Bay Entertainment

Jag vet att de bytt logga till en ny, men jag föredrar den gamla (den är mindre ful). Kanske det största bolaget i världen som specialiserar sig på skräck, exploitation och kult. Var tidiga med schyssta utgåvor av tex Dario Argento, Phantasm, Blood on Satans Claw och mycket annat. Ger även ut andra typer av udda filmer och animation. Ägs av Starz Media som även äger tex Manga Entertainment.

Blue Underground

Startades av William Lustig (regissör till Maniac) efter att han slutade på Anchor Bay (där han gjorde extramaterial när hans filmkarriär var slut). Mycket fokus på italiensk exploitation, men bolaget låter sig verkligen inte begränsas av länder. De har gett ut mängder av Jess Franco, Bigas Lunas Anguish och allt kul av Larry Cohen.

Code Red DVD

En ganska ny uppstickare i branschen. Code Red ger verkligen ut de filmer som de själva vill se i schyssta utgåvor! Det är mycket udda snusk (tex Alice in Wonderland), Ted V Mikels och bortglömda slashers (som Boarding House). Allt är sprängfyllt med extremt intressant extramaterial.

Njuta Films/Studio S Entertainment

Klart vi måste hylla våra egna hjältar! Ger idag ut filmer (oklippta!) som för 20 år sedan var totalförbjudna i vårt avlånga land. Bolagen får dela plats eftersom de verkar knutna till varandra och båda distribuerar filmer från danska Another World Entertainment (fast självklart med svensk översättning). Deras katalog är grymt imponerande och innehåller allt från skräck, kult, bortglömda klassiker och udda action.

Shameless Screen Entertainment

Eftersom jag (som ni säkert vet vid det här laget) är ett stort fan av italienska genrefilmer så får ännu ett amerikanskt bolag som fokuserar mycket på just dessa vara med på den här listan. Shameless blandar friskt landets klassiker av Lucio Fulci, Umberto Lenzi och Sergio Martino med väldigt udda rullar från den italienska bakgården.

————————————————————————————————

För lyxliraren:

Arrow Films

Brittiska Arrow Films har främst gjort sig kända för sina fantastiskt påkostade Blueray-utgåvor av exploitationfilm. Men de har även en gedigen DVD-katalog bestående av allt från Island of Death och Martin till japansk gore.

Annonser

8 svar to “Top 5: Bästa exploitation DVD-bolagen”

 1. Sofia said

  Nu är vi inne på nivå överkurs märker jag. Och jag som trodde när jag såg titeln att det skulle handla om bolag typ Asylum 😉 Intressant med en inblick i en del av filmvärlden som jag inte brytt mig om så värst tidigare (alltså vilka som ger ut det jag väljer att köpa och titta på).

 2. Dissa inte Asylum, Sofia! De har gett ut mycket kul:
  https://trashisking.wordpress.com/2010/09/27/paranormal-entity-2009/

  🙂

  Jag var lite mer seriös den här gången. Skrev faktiskt om sex av de bolag som jag själv konsumerar mest film ifrån.

 3. Micke said

  Jag har köpt en hel del DVD-utgåvor från Njuta Films och Studio S Entertainment.

 4. Sara BE said

  Var på filmkväll hos en insatt vän i går som hyllade Code Red. Vi såg Rituals. Bra film!

 5. Sara: Rituals är schysst, en av de bättre backwood-slaherrullarna. Jag hade faktiskt missat att Code Red gett ut den på DVD. Tack!

  • Sara BE said

   En klar ny favorit i genren för min del!
   Det var så lite!
   Önskar bara att det hade funnits engelsk text, det är så rackarns svårt att höra vad de säger när de har spelat in lågbudgetfilm mitt i en fors … Hehe …

 6. Plox said

  Code Red är nog det enda bolaget här som jag inte kände till sedan tidigare (bara hört namnet i förbifarten). De här små (allt är relativt) bolagen förtjänar verkligen en klapp på axeln mellan varven.

  Min favorit: Arrow Films – är ju lite i en klass för sig, om man som jag – intresserad sig minst lika mycket av själva utseendet på produkten som på själva innehållet (vilket kan låta lite idiotiskt). Men så jobbar jag. 🙂

 7. Visst är många av de här små bolagen hjältar (just Code Red är inte alls stora). Även Lustig och Blue Underground har gjort ett riktigt hästjobb med flera av sina utgåvor.

  Jag förstår att du har fallit för Arrow Films. Deras utgåvor är jävligt sexiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: