Red State (2011)

september 5, 2011

Trash is King! fortsätter sitt utforskande av nyare skräckfilm, med förhoppningen att hitta den där riktiga pärlan. Nu har turen kommit till en ganska otippad regissör i sammanhanget. Kevin Smith är mest känd för Clerks, Mallrats, Chasing Amy, Dogma och otaliga andra Jay and Silent Bob-inkarnationer. Jag tillhör inte hans största fans, men erkänner att Smith är ganska duktig på att skriva småfyndig och putslustig dialog. Tyvärr har han blivit allt sämre på den förmågan ju mer åren gått. Red State sägs vara Smiths sista långfilm, men om det blir så eller inte får framtiden utvisa. Titeln syftar på de delstater i USA där republikanerna vunnit lokalvalen (de kallas visst så av amerikansk media av någon konstig anledning) och när jag först läste om filmen så lät den fascinerande; en skräckfilm om den radikala, kristna nyhögern i USA. Visst låter det både ganska originellt och småintressant? Orosmoln spred sig dock på horisonten. Kan Smith verkligen göra skräckfilm? Det kan han inte. Red State har marknadsförts helt felaktigt. Det här är absolut inte en skräckfilm. Dock är det en ganska rå och skitig exploitationfilm som (delvis) handlar om en mordisk och homofobisk republikansk sekt. Smith hade enorma problem att få något filmbolag att nappa på idén och slutligen finansierade han den själv. Men är anledningen till detta att filmen är kontroversiell (vilket de som gillar den hävdar) eller bara för att den är dålig?

Tre high school-killar (som spelas av Michael Angarano, Nicholas Braun och Ronnie Connell) bor i en red state där protesterande sekter vid homosexuellas begravningar är vardagsmat. Särskilt en liten militant baptistkyrka, som leds av pastor Abin Cooper (en riktigt bra Michael Parks), är ökänd i trakten. De tre vännerna bryr sig dock inte så mycket om politik utan är mer intresserade av öl och knull. Genom en dejtingsajt kommer de i kontakt med en kvinna som hävdar att hon tillfredsställer grabbarnas vildaste fantasier. De bestämmer träff med henne via mejl och åker ut på landet för sitt tilltänkta sexuella äventyr. Kvinnan (Melissa Leo) beter sig dock reserverat och insisterar att grabbarna ska dricka ett gäng öl innan hon är beredd att rulla i sänghalmen med dom. Men något är fel. För sent inser vännerna att ölen är fullproppad med sömnmedel och de vaknar upp i händerna på pastor Coopers sekt. Det blir nu tydligt för killarna att kyrkan systematiskt kidnappat och avrättat homosexuella i delstaten. Snart anländer en federal agent vid namn Joseph Keenan (John Goodman) för att genomföra en husrannsakan hos sekten. Allt utvecklas till en Waco-likande belägringssituation och full skottlossning mellan sekten och polisen utbryter. Kommer våra tre huvudpersoner att överleva både den mordiska sekten och de skjutglada poliserna?

Red State spelades in på en väldigt liten budget och det märks. Det är en ganska ful film (inspelad på digital video) och den har flera uppenbara budgetlösningar (slutet som återberättas känns som en sådan sak). Men detta är absolut inte Red States största problem. Kevin Smith verkar inte ha någon aning om vilken typ av film han egentligen vill göra. Den börjar som en skräckfilm med lite influenser från Motorsågsmassakern. Sedan, helt plötsligt, förlorar den fokus från de tre tonårskillarna och Goodmans agent dyker på platsen. Hela belägringssituationen förvandlar Red State till en actionfilm. Vi får nu en halvtimmes skottlossning mellan sekten och snuten. I slutet så känns det nästan som om Smith försöker skoja bort allting och det blir ett antiklimax utan dess like. Det ryktas att han klippte ner filmen med tio minuter och jag är jävligt nyfiken på vilken av filmens (alldeles för många) trådar som fick stryka på foten. Red State fungerar inte som en skräckfilm. Den fungerar heller inte som en thriller eller ett drama. Och den fungerar absolut inte som en svart komedi. Det är en jävligt märklig film som är omöjlig att definiera. Framför allt så är det svårt att förstå vad Smith egentligen vill ha sagt med hela detta våldsamma spektakel. Det känns mest som om han rökte ett kilo gräs och tänkte; ”hade det inte varit fett att ha med en scen där en person skjuts genom ögat så blodet sprutar upp över en vit vägg?” Red State är inte en exploitationfilm. Det är någon som leker exploitation. Den är helt enkelt fel.

Jag fick frågan idag vad jag egentligen tyckte om Red State. Mitt svar var att jag inte visste. Är den bra? Är den dålig? Någonting som jag kan säga om den är att dramaturgin inte fungerar alls. På många sätt så är det en av de märkligaste filmer jag någonsin sett (och jag har sett MÅNGA väldigt märkliga filmer). Fungerar den som en exploitationfilm då? Nej, det gör den inte. Fungerar den som en politisk kommentar? Kanske. Kan jag rekommendera den till någon? Absolut inte.

Trailern marknadsför filmen som en blandning av Kevin Smith-komedi, skräck och action. Den är inte något av det. Filmens enda behållning är att ett gäng kristna fundamentalister i USA har blivit jävligt sura på den.

Annonser

4 svar to “Red State (2011)”

  1. filmitch said

    Clerks, Mallrats och Chasing Amy sedan hade Smith tömt sin kreativitetsådra.

  2. Så sant som det är sagt, filmitch. Kanske bra att han slutar göra film (om det nu stämmer). Ju längre hans karriär gått desto mer känns det som om han byggt upp sina filmer runt enstaka scener (vilket även stämmer för Red State).

  3. Sofia said

    Mnja, nu är ni lite väl hårda tycker jag som älskar Dogma och tycker Jay & Silent Bob Strikes Back är rätt kul i all sin infantila charm. Men visst har Smith tappat greppet på senaste tiden och Red State låter lika illa som Jersey Girl.

  4. Som jag skrev ovan så tycker jag att Smith är ganska bra på att skriva rolig dialog. Problemet (som jag ser det) är att hans filmer på senaste tiden allt mer börjat byggas runt enstaka koncept/scener. Dessa är i sig ganska kul medan resten av filmen (utfyllnaden) inte är det. Aldrig så har det varit så tydligt som i Red State.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: