Strip Nude for Your Killer (1975)

juni 22, 2011

Det går inte att missta en film med en sådan här titel för något annat än en ovanligt sleazy giallo. När man sedan upptäcker att Strip Nude for Your Killer är skriven och regisserad av den pålitlige trashleverantören Andrea Bianchi (Burial Ground: The Nights of Terror) så blir det svårt att ta filmen på allvar. Bianchi är ju inte precis känd för någon finess eller originalitet utan istället för att fylla sina filmer med ovanligt obskyra element och (ofrivillig) humor. Strip Nude for Your Killer är inget undantag. Dess kombination av naket, sex och våld hade kunnat vara provocerande på pappret, men i Bianchis händer så blir det istället corny och så osmidigt exploativt att det är omöjligt att inte skratta. Men vad kan man egentligen förvänta sig av en film med en sådan titel? (en titel som faktiskt är en någorlunda trogen översättning från italienska; Nude per l`assassino). Inte någon Giallo a Venezia i alla fall. Absolut roligast i sammanhanget är att Bianchi fick den vackra gialloprinsessan Edwige Fenech att spela huvudrollen (här i en ovanligt snygg och klädsam frisyr). Och Fenech får spendera en nästan komiskt stor del av den här filmen avklädd eller halvt avklädd. Men med vilken ursäkt till handling kan man egentligen knyta ihop detta spektakel? Med en ovanligt dum sådan, tro mig.

När en fotomodell dör under en icke-auktoriserad abort i Milano försöker gynekologen att täcka sina spår. Han mördas snart av en figur iklädd en motorcykelhjälm och ett läderställ. Modellagenturen Albatross (där den döda fotomodellen arbetade) börjar snart drabbas av fler mord. Magda (Fenech) är en ung fotograf på agenturen och hon startar sina egna efterforskningar i vem det är som angriper deras modeller. Vid sin sida så har hon sin fotografkollega och älskare Carlo (Nino Castelnuovo). Självklart blir han snart misstänkt eftersom hans kvinnosyn inte är den bästa och han behandlar Magda som skit. Andra potentiella förövare återfinns i modehusets ledning. Modellmamman Gisella Montani (Amanda) styr Albatross med järnhand, medan hennes perverse och äcklige make (Franco Diogene) jagar de unga flickorna. I vanlig ordning är alla misstänkta tills motsatsen bevisats (alltså tills de själva mördas). Ploten är ovanligt tunn för genren och mördarens motiv är ännu mer osannolika än vanligt när de väl avslöjas i slutet.

Strip Nude for Your Killer är ingen vidare representant för genren. Bianchis giallo saknar en utpräglad visuell stil och trots att den antagligen slår rekord i red herrings så är ramhistorien VÄLDIGT svag. Berto Pisanos musik är i alla fall helt okej. Avskanden av stil och innehåll försöker Bianchi kompensera med snusk. Och det finns gott om sådant i den här filmen. Vissa (kvinnliga) karaktärer har i princip aldrig kläder på sig och alla män beter sig som riktiga jävla svin. Carlo är ett bra exempel på detta. Han dejtar Magda, men knullar samtidigt wannabe-modeller med löften om jobb. Att han även misshandlar Fenech karaktär gör allt så jävla mycket värre. Vår manliga hjälte, mina damer och herrar! Skrattet fastnar i halsen helt enkelt. På den här fronten levererar Strip Nude for Your Killer precis vad du förväntar dig, plus lite till. Filmen hamnar alltså på det översta trappsteget på sexistskalan (och när det gäller sena giallos så betyder det MYCKET). Fenech gör ett helt okej jobb som vanligt, men många av de andra skådespelarna är skyldiga till grovt överspel (inget som är främmande för genren heller). Franco Diogene står ut som ovanligt plump och överdriven. Du kommer att glömma bort detaljer ur den här filmen en timme efter att du sett den.

Är du inne på genren och (av någon anledning) sugen på en ovanligt sleazy giallo så har du hittat rätt. Strip Nude for Your Killer är trogen Bianchis repetor; exploativ, over the top, dum och rolig (ibland). Men hur man än vänder och vrider på det så är det ingen bra film. Akta dig så inte skrattet fastnar i halsen bara. Som man så kan du få en överdos av manschauvinism.

Censurerad trailer. Tyvärr Bianchi, din film blir inte mer classy bara för att du har med ett citat av Markis de Sade. Tur att du har Edwige Fenech som kan kompensera upp för all din idioti…

7 svar to “Strip Nude for Your Killer (1975)”

 1. Sofia said

  Tja, Burial Ground var ju verkligen ingen höjdare men som vanligt får du filmen att framstå som sjukt rolig. Skriv tråkigare texter! 😉

 2. Sofia: Haha. Burial Ground är dålig som stryk, men den är ju faktiskt jävligt rolig. Strip Nude for Your Killer är oxå smått underhållande. Kan inte mäta sig med Bianchis fullständigt absurda zombierulle. Jag säger bara Peter Bark! 🙂

 3. filmitch said

  Håller med Sofia här. på ngt märkligt sätt får du de mest miserabla filmer att framstå som intressanta. Sitter och tänker ”den här kanske man ändå borde se…”

 4. Mitt syfte är inte någon typ av falsk marknadsföring. Jag skriver tex ovan att Strip Nude for Your Killer inte är en bra film. Det är lite svårt att förklara, men någonstans så älskar jag alla dessa b-filmer och allt det skit jag skriver om. Trots att det helt uppenbart är ”dålig film/kultur”. Mitt val att inte sätta betyg hänger ihop med denna kärlek. Hur bedömer jag en uppenbart rutten film, som jag ändå älskar, på ett vettigt sätt?

  Man måste nog vara ett fan av exploitation för att förstå dessa känslor.

 5. filmitch said

  Åh jag tar det absolut inte som ngn falsk marknadsförning ville bara påpeka att du lyckas med att göra det mesta intressant vare sig det är bra eller dåligt. Jag kan förstå känslorna även om jag skälv inte alltid delar dom.

 6. Sofia said

  Peter Bark är…skum…

 7. …och jävligt rolig! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: