Il Maestro: Mario Bavas Bay of Blood (1971)

juni 6, 2011

När jag recenserade Schock så skrev jag att jag ansåg Mario Bava vara smått överskattad. Visst var hans tekniska kunnande helt enormt. Mannen kunde ju skapa väldigt övertygande special effekter endast användande sig av en damsugare, en spegel och lite krut (eller något annat sådant MacGyver-aktigt)! Hans öga för det visuella är också inget att diskutera. Bavas filmer är alltid otroligt snyggt filmade, med en helt fantastisk känsla för färger och bildkompositioner. Men samtidigt så är han en typisk regissör som prioriterar det visuella spektaklet på innehållets bekostnad. Flera av hans filmer är helt enkelt lite tomma. En känsla infinner sig ofta; var det inte mer än såhär? Vad Bava verkligen behövde var originella koncept att jobba med. Visst kan detta sägas om alla regissörer, men få är nog så dåliga på dussinprodukter som han. Trots att han i princip uppfann den italienska gotiska skräckfilmen (med den fantastiska Black Sunday) och utvecklade genren genom flera följande filmer (tex Black Sabbath, Whip and the Body och Kill, Baby… Kill!), så blev det inte alls lyckat när han återkom till den här typen av film 1972 med Baron Blood. På samma sätt så uppfann Bava giallo-genren, men hans senare försök i genren (som tex Five Dolls for an August Moon) var inte något vidare. Att han hoppade så mycket mellan genrer kan faktiskt vara ett bevis på att han var medveten om sina begränsningar.

Bay of Blood (aka Twitch of the Death Nerve) är ett av Bavas originella koncept. Filmen bygger på en historia av Dardano Sacchetti (The Beyond) och manuset skrevs av regissören själv tillsammans med Filippo Ottoni (The Night Before Christmas) och Giuseppe Zaccariello (Tough to Kill). Filmen kallas ofta av filmvetare för den allra första slashern. Bay of Bloods status som filmen som startade en genre förstärktes ytterligare 1980 när Sean S. Cunningham tydligt lät sig influeras av Bavas film i Fredagen den 13:e och även Steve Miner kopierade några dödsscener rakt av i uppföljaren (utöver att han snodde Jasons maskering från en annan tidig italiensk slasher; Sergio Martinos Torso). Och visst är det tydligt att Bay of Blood är en slasher. Det finns inget mysterium att lösa runt mördarens (???) identitet, filmen har en hög body count och själva morden är originella och helt uppenbart själva filmens syfte. Dock kan det vara den slasher som skiljer sig allra mest från genren. Notera mina frågetecken ovan. Det är nämligen så att Bay of Blood inte innehåller en mördare utan flera stycken. Filmen känns ibland som en hypervåldsam och sleazy italiensk såpopera och är lika mycket ett drama som en renodlad slasherfilm. Överhuvudtaget så är filmen smått kryptisk i sina motiv. Bava-fans har länge diskuterat om filmen inte ska tolkas både övernaturligt och ekologiskt. Men mer om det sedan. Först den papperstunna handlingen…

Egentligen finns det inte så mycket att säga här. Bay of Blood börjar med att den äldre, rullstolsbundna baronessan Federica Donati (Isa Miranda) mördas på ett ovanligt brutalt sätt (med en hängsnara) i sin herrgård. Vi förstår snart att mördaren är hennes make (Giovanni Nuvoletti) och att han försökte få dådet att se ut som ett självmord. Baronen blir dock själv mördad av Simon (Claudio Camaso), baronessans bastard till son som bor på ägorna, eftersom han bevittnade sin mors död. Samtidigt anländer Renata (Claudine Auger) och Albert (Luigi Pistilli) och deras två barn. Renata är baronens dotter och hon tror att hon är ensam arvtagerska till ägorna. Även en arkitekt (Chris Avram) och hans älskarinna (Anna Maria Rosati) dyker upp vid viken och dessa har en egen agenda (eller kanske flera?). Alla de här individerna (plus några till) blir involverade i blodiga dåd om ägornas framtid. Vissa vill exploatera viken och bygga ett modernt hotellkomplex där, medan andra vill bevara miljön som den är. Karaktärerna mördar varandra åt höger och vänster och hemliga allianser avslöjas hela tiden. När liken snabbt börjar staplas så undrar man hur Bava kommer klara av att fylla speltiden på lite under 90 min. Det finns ju knappt några karaktärer kvar! Då dyker det upp ett gäng tonåringar på semester (med den snygga Brigitte Skay i spetsen). De råkar springa rakt in i maktkampen om vikens framtid och blir själva lovligt byte. Denna märkliga såpaintrig spetsar Bava med riklig svart humor där filmens slut sticker ut som särskilt bisarrt.

Tretton karaktärer hinner mördas innan Bay of Blood är slut (vilket är ett imponerande tempo på dödandet). Mellan dödsscenerna pressar Bava in en del sleaze (där Brigitte Skays skinny dipping är särskilt minnesvärd). Relationerna mellan karaktärerna (deras allianser med varandra och förräderi) är så invecklade att man går helt vilse i handlingen innan filmen är slut. Men det spelar ingen roll påstår många Bava-fans, eftersom relationerna inte är filmens poäng. En av filmens alternativa titlar är Ecology of a Crime och den uppskattas extra mycket av fansen. Dessa hävdar ofta att Bay of Blood egentligen har en övernaturlig twist. Det är viken själv som skapar konflikter mellan karaktärerna och får helt vanliga människor att bli mördare, eftersom den vill förhindra byggandet av hotellkomplext. Och visst har den här tolkningen poänger. Bava klipper in mycket omotiverade naturbilder innan morden och djur dyker ofta upp i samband med dom. Fansen tycker även att tolkningen förklarar filmens märkliga slut. Jag vet dock inte om jag köper den rakt av. Filmens italienska originaltitel är Reazione a catena vilket kort och gott betyder kedjereaktion. Därför tolkar jag Bavas makabra såpa som främst en svart komedi om hur människors girighet får konsekvenser som hela tiden slår tillbaka mot dom själva. Ingen som begår brott för att tillskansa sig ägorna skonas och jag tycker Bava understryker detta med sitt ironiska slut. Våldet blir som en kedjereaktion där en handling hela tiden leder till nästa.

Som ni förstår av de skilda analyserna ovan, så är Bay of Blood en förvånansvärt mångsidig film. Det är även en galet originell och fartfylld slasher med många minnesvärda scener. Därför står filmen starkt som en sann klassiker som du helt enkelt inte får missa!

Lyssna även på Stelvio Ciprianis fantastiska musik.

Njutafilms har släppt filmen i en schysst utgåva.

Väldigt tipstypisk, psykedelisk trailer under ytterligare en av filmens alla alternativtitlar; Carnage…

Annonser

8 svar to “Il Maestro: Mario Bavas Bay of Blood (1971)”

 1. Angående att Miner lånade idén till Jasons mask från Torso så kan det även självklart vara så att han istället lät sig influeras av ”The Town That Dreaded Sundown”. Detta är öppet för diskussion. 🙂

 2. filmitch said

  The Town That Dreaded Sundown en klassiker som var länge sedan jag såg. Bavas film verkar intressant speciellt om man är på slasherhumör och inte vill harva igenom en Friday the 13th

 3. Av någon oförståelig anledning så verkar den filmen dock inte vara utgiven på DVD. Det är säkert en rättighetstvist.

  Tycker inte du ska jämföra Bay of Blood med Friday the 13th (trots att de första två delarna i serien influerades av den). Bavas film är både mer intressant, mångbottnad och på alla sätt och vis bättre.

 4. Sofia said

  Haha, ”mångsidig” var en fin eufemism. Känns lite tveksamt att hävda någon slags hemsökt-natur-vinkel om det är något man måste gissa sig till. Det här med illegitima, alternativt adopterade, söner känns som ett klassiskt knep men det är kanske bara för att Mannekäng i rött hoppar fram i skallen på mig?

 5. Hehehe. Tack, jag tänkte på den omskrivningen länge. 🙂

  Jag hittar det inte någonstans på nätet nu, men jag är ganska säker på att Bava själv sagt något om ”hemsökt natur”-spåret (eller anspelat på det i alla fall). Det är därifrån nördarna får sin näring.

  Kommer också att tänka på ”Cries in the Night” (1980) som är en slasherfilmsversion av Psycho (och inte helt dålig faktiskt). Det finns såklart många fler exempel.

 6. Max said

  Jag har tyvärr inte sett denna Mario Bava film. Men jag vet att Bay of Blood finns på en riktigt schysst brittisk blu-ray utgåva från Arrow video som jag säkerligen kommer köpa inom snar framtid.

  Den finns rätt billigt på brittiska Amazon och om man köper lite mer filmer för 30 pund och uppåt får man gratis frakt!
  http://www.amazon.co.uk/Bay-Blood-Blu-ray-DVD/dp/B003Y3ZHUS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1307874262&sr=8-1

 7. Max: Ser mycket bra ut och Arrows utgåvor brukar ju vara grymma!

 8. […] The Last House on the Left ihop) och det är vida känt att han var grymt influerad av Mario Bavas Bay of Blood när han skapade sin slasherklassiker. Hur som helst så lyckades han ändå skapa historia. Trots […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: