Whistle and I’ll Come to You (1968)

mars 14, 2011

Efter att filmitch tipsade mig om MR James noveller började jag att läsa lite om författaren. Det var då jag upptäckte att en av mina absoluta favoritskräckfilmer från 50-talet (Night of the Demon) bygger på en av hans noveller! Nu insåg jag att jag verkligen måste läsa James. Det har jag tyvärr inte hunnit än. Däremot så hittade jag en annan filmatisering som jag bara var tvungen att se. Under 60-talet började BBC att visa ett program för avant-garde dokumentärer kallat Omnibus. Lite förvånande dök en filmatisering av James upp som ett avsnitt i programmet 1968. Jonathan Miller regisserade novellen Oh, Whistle, And I’ll Come To You, My Lad nu kallad endast Whistle and I`ll Come to You. Filmatiseringen var endast 42 min lång, men fick en otrolig respons. Den var så väl mottagen att BBC några år senare skapade en hel serie som endast bestod av James-filmatiseringar kallad A Ghost Story for Christmas. Förra året fick Whistle and I`ll Come to You en remake på BBC Two med John Hurt i huvudrollen. Många britter kallar kortfilmen för TV-historia och dess genomslag går alltså inte att ignorera. Jag är den sista person som ifrågasätter brittisk TV:s förmåga att filma spökhistorier. Som ni kanske känner till så är en av mina absoluta favoritfilmer på spöktemat en brittisk TV-film; The Women In Black. Hur skulle då en kortfilm från slutet av 60-talet kunna mäta sig med denna?

Det finns egentligen inte så mycket att säga om handlingen. Det är en väldigt rak och enkel historia som Miller berättar. Duktiga karaktärsskådespelaren Michael Hordern (Örnnästet och mycket annat) spelar en äldre professor som beger sig ensam på en semester vid den brittiska östkusten. Han tar in på ett värdshus och är inte nämnvärt intresserad av att socialisera med de andra gästerna. Professorn verkar något egen och när en man börjar konversera med honom vid frukosten får vi ett smakprov på hans hemmasnickrade filosofier och självgoda sätt. Den äldre mannen tror att han kan rationalisera bort allt som han inte kan förklara. Efter frukost börjar professorn lägga till sig med en vana som omfattar långa promenader längst med stranden. En dag hittar han en gammal förvuxen kyrkogård. Den ligger ut mot en ravin som sluttar ner mot havet. Längst ute ligger en ensam grav. Professorn upptäcker att halva graven rasat ner för ravinen och längst med den raserade sidan sticker lite ben ut. Men där finns även något annat. En flöjt. Nöjd med sitt fynd stoppar professorn ner den i fickan och återvänder till värdshuset. Väl på sitt rum betraktar han den murkna gamla träflöjten. Något verkar vara ingraverat på den. Med en penna stencilerar han över texten på ett papper. Den lyder kort; whistle and I`ll come. Utan en eftertanke blåser professorn i flöjten. Samma natt drabbas han av fruktansvärda mardrömmar…

Whistle and I`ll Come to You är en kort, enkel och fruktansvärd effektiv liten film. Trots sin korta speltid så är historien väldigt långsam (de första 20 minuterna) och överhuvudtaget så är dialogen sparsam. Trots detta så kunde jag inte slita blicken från vad jag såg. En stor anledning till detta är Horderns förtjänst. Sällan ser man en så intressant karaktär när det ges så lite material att jobba med till skådespelaren. Med sitt märkliga kroppsspråk och konstanta mummel ger Hordern den gamla professorn liv. Det är en helt galet bra skådespelarinsats. Under filmens sista halva så ville jag dock slita bort blicken, men kunde samtidigt inte (nu av helt andra anledningar). Miller fyller här den korta historien med knäppa phantasmagoriska bilder och spänningen blir i princip outhärdlig fram tills det ofrånkomliga slutet. Jag får gåshud bara när jag skriver detta! Filmens absolut största tillgång är det originella spöket. Jag har aldrig sett något liknande. Det är enkelt, helt sjukt fantasieggande och hur jävla effektivt som helst. Så mycket värre än något som några sminkörer eller specialeffektmakare hade kunnat skapa. Jag överdriver inte när jag säger att det känns som en mardröm; en lite sliten jämförelse som brukar slängas ut om både det ena och det andra. Fast om någon film förtjänar epitetet så är det Whistle and I`ll Come to You. David Lynch har inte knäppare fantasi. Det absolut märkligaste i sammanhanget (om man ska tro imdb) är att Miller aldrig gjorde någon annan film; verken före eller efter den här kortfilmen. Det känns som en mindre skandal!

BBC släppte denna eminenta lilla spökhistoria på DVD för några år sedan. Den utgåvan är utgången, så det enda sätt att se filmen är på nätet. Själv såg jag den på youtube, men den finns säkert även på andra ställen (så man slipper klicka var tionde minut) om man letar lite. Lägg 40 min av ditt liv på att se denna pärla. Jag är nu i alla fall helt övertygad om att brittiska spökhistorier som är filmade för TV aldrig kan vara dåliga.

Annonser

4 svar to “Whistle and I’ll Come to You (1968)”

 1. filmitch said

  Jo detta är nog en av James mest kända berättelser, tror faktiskt att jag sett den här kortisen som håller sig väl mot orginalet. James produktion är som sagt inte stor, två novellsamlingar, men det är riktigt mysrysliga historier som är både orginella och bra.

 2. Filmen är dock inte så mysryslig, utan fruktansvärt jävla skrämmande. 🙂

 3. Jojjenito said

  Intressant. Night of the Demon såg jag för ett tag sen och gillade skarpt.

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/07/20/night-of-the-demon/

  Lägger upp den här kortisen på ska-se-listan.

 4. Den här är skitbra.

  Jag har för övrigt precis börjat läsa James noveller. Mycket, mycket bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: