Top 5: Bra skräckfilmer med onda barn

januari 17, 2011

Bloggare brukar vara bra på att lägga upp listor om både det ena och det andra. Självklart kan jag inte vara sämre! Idén föddes när jag såg Jaume Collet-Serras Orphan (som jag tyckte var så där) och började fundera på vad det faktiskt finns för bra filmer på temat onda barn. Självklart försöker jag undvika stora kända produktioner som tex Omen, Exorcisten och Village Of the Damned (som alla självklart är bra!) för att istället gräva fram lite mer bortglömda filmer. Ordningen är ingen särskild eftersom jag inte gillar att rangordna dom i förhållande till varandra. De här fem filmerna har alla sina styrkor och brister, men det gemensamma är att jag tycker att de alla är ytterst sevärda.


Alice, Sweet Alice (1976) aka Communion

Alfred Soles giallo-influerade skräckfilm har riktigt bra stämning och några fantastiskt läbbiga scener. Plus att vi får en väldigt ung Brooke Sheilds som ett av mordoffren och en sjukt läbbig unge klädd i plastmask och gul regnrock.


The Bad Seed (1956)

Att Patty McCormack är så bedårande söt i rollen som Rhoda Penmark bidrar verkligen till den här filmens punch. En sorgligt bortglömd film och urtypen för alla onda barn-skräckfilmer som kom efter den.

Who Can Kill a Child? (1976)

Året 1976 var uppenbarligen ett mycket bra år för onda barn-filmer. Duktiga spanska regissören Narciso Ibáñez Serradors film handlar om ett par engelska turister som anländer till en ö utanför den spanska kusten bara för att upptäcka att öns barn blivit knäppa och börjat ha ihjäl alla vuxna. En av de allra bästa i genren och rekommenderas varmt.

The Other (1972)

Robert Mulligans psykologiska thriller om en liten pojke som eventuellt har (eller inte har) en tvillingbror är inte bara en fantastisk skräckfilm utan även en jävligt bra film oberoende genre! En rejält obehaglig skräckthriller som verkligen kryper in under skinnet på dig.

Ils (2006) aka Them

Kanske inte den mest bortglömda filmen här på listan, men jag tycker det är omöjligt att lista bra onda barn-filmer utan att nämna denna lite förbisedda franska skräckfilm. Visst är det en spoiler att placera den på en sådan här lista, men det skiter jag i. Har du inte sett David Moreaus och Xavier Paluds mycket välgjorda lilla lågbudgetrysare så tycker jag att du ska ta dig ner till närmsta videobutik och hyra den redan ikväll.

Vad har du själv för favoriter? Diskutera gärna i kommentarfunktionen!

Annonser

20 svar to “Top 5: Bra skräckfilmer med onda barn”

 1. filmitch said

  Har faktiskt bara sett Ils och den tyckte jag var sådär, faktiskt lite småtråkig om jag ska vara ärlig. Däremot gillade jag The Orphan starkt. De övriga filmerna verkade vara MYCKET intressanta tack för tipset 🙂

 2. Jag gillar Ils väldigt mycket. Visste absolut inte vad jag skulle förvänta mig och blev väldigt positivt överraskad. Den har en bra längd, är intensiv och avslöjandet om vilka det är som stalkar paret tycker jag både är ganska originellt och obehagligt.

  Men smaken är som sagt i ordspråket och jag var inte förtjust i Orphan. Visst fungerar plottwisten ganska bra (och är ett smart sätt att göra flickan till ett monster), men jag tycker resten av handlingen är så fruktansvärt konstruerad. Varför reagerar ingen tidigare? Hon är inte så diskret precis. För mig var Orphan en helt okej skräckthriller, verken mer eller mindre.

  Varsågod! 🙂

 3. Sofia said

  Kul lista på klassiskt tema! Som vanligt många trevliga tips. Vad var det egentligen med 70-talet och onda barn? Så trevligt att Ils var hållbar, den blev precis beställd på Ginza 🙂 Få se om jag håller med du eller filmitch då…

 4. Sofia: Vad var det med 70-talet och att bryta samtliga tabun som finns? 😉 Ska bli spännande att höra din åsikt om Ils. Sorry att jag spoilat den för dig…

 5. placebohoe said

  Kul att hitta ett till Argento-fan. Jag gillar alla hans filmer väldigt mycket och har nästan allting han har gjort, men Suspiria är en väldigt magisk film ^^

  Mina ondabarn favoriter är Pet Sematary, ”Orphan” (vet man slutet på den så vet man varför jag sätter den inom citattecken.) The bad Seed & Ils, kommer säkert på några senare som jag glömt nu.

 6. placebohoe said

  Jag tycker return of the blind dead var helt okej, inte lika bra som ettan, men fortfarande helt okej.

 7. placebohoe: Jag var som sagt inte jätteförtjust i Orphan…

  Jag tycker dock den kvalar in som ont barn-film. Den har hela upplägget från en sådan. Det samma gäller Alice Sweet Alice, där man också kan diskutera om den verkligen hör till subgenren (beror nog mycket på hur man tolkar slutet).

  Pet Sematary såg jag för så länge sedan att jag knappt kommer ihåg den (inte boken heller för den delen som jag också läst). Dags att se om, kanske?

  Angående Argento så beror det kanske på att jag sett Suspiria alldeles för många gånger! Om jag hade varit tvungen att lista mina favo Argentorullar så hade jag nog rankat den på tredje plats; efter Deep Red och Inferno…

  …men så är jag en sucker för gialli… 🙂

 8. Plox said

  Som vanligt har jag inte sett någon av filmerna, haha. Men The Other blev jag verkligen sugen på.

  Och ja barn på film är nästan alltid läskigt.

  Har du sett Barnhemmet? Om inte, kolla in den. Älskade den.

 9. plox: The Other är riktigt jävla bra! Se den om du har chansen. Ännu ett bevis på det jag alltid tjatar om; amerikansk lågbudgetskräck från 70-talet är the shit (gäller även för Alice Sweet Alice).

  Jag har sett Barnhemmet och gillar den väldigt mycket. Vad är läbbigare än onda barn på film? Onda barn med säckar över huvudet (alternativt onda barn i röda/gula regnkappor)! 😉

 10. norwood said

  Inte så mycket Onda Barn kanske…men om man inte har nått annat för sej,så kan man ju alltid kolla in ”The 100 Scariest Movie Moments” listan och se om det finns några Onda Barn där. Ibland gillar jag listor. Håller då och då på med mastodont projekt, som till ex att försöka se så många som möjligt av filmerna som finns på just den listan.

 11. norwood: Tycker ofta det är svårt att skriva listor. Brukar alltid glömma något. Nu tex (till denna lista) glömde jag It`s Alive!-serien som åtminstone borde fått ett hedersomnämnande.

  • norwood said

   Nja, jag skriver inga listor själv, utan kollar in redan av andra skrivna sas. Köpte tex boken ”100 skräckfilmer du måste innan du dör” (79:-) och pricka av dom jag sett. Upptäckte att jag skulle kunna dö nu i princip… Likadant med ”100 gangsterfilmer…” såna listor alltså, eller AFIs 100 bästa repliker ur 100 filmer. Den sysselsätter mej ibland. Så var det alltså.

 12. norwood: Då är jag med. 🙂

  Är ”100 skräckfilmer du måste se innan du dör” bra förresten? Mest mainstream eller finns det lite udda?

 13. filmitch said

  Ang. 100 filmer så är nog det mesta ganska mainstream det var bara ett par filmer jag inte hört talas om men för 79:- är den ok

  • norwood said

   Delar din åsikt om den. Fast det pinsamma, för min del alltså eftersom det var jag som nämnde den, är ju att den heter ju 101 …
   Och det gör dom andra 3 också. Ska väl dra växlar på ”1001 filmer du …” (som slutar vid 2002).

 14. Ah, kul och intressant lista. Har inte sett en enda av filmerna du tar upp men har nog hört om de flesta, eventuellt alla. Onda barn på film… hmm… jag tycker ju ungarna i ”The Wicker Man” är rätt så obehagliga, likaså de i ”In the Mouth of Madness”.

  • norwood said

   The Wicker Man…En rulle jag verkligen gillar mest beroende på Edward Woodward. Brukar då och då se nått avsnitt av Callan med honom. En ganska hopplös serie eg.
   The Brood (Cronenberg) tillhör en av mina ”småfavoriter” inom ”barngenren”. Helt underbar kvasipsykologisk…

 15. norwood: The Brood! Visste det var något riktigt bra jag glömde. Tack! Den borde egentligen ha fått Ils-plats på listan…

 16. […] alla genrens kännetecken (trots att ungarna inte käkar upp de stackare som dom mördar). Men den har redan hamnat på en annan lista. Som vanligt så är ordningen ingen […]

 17. […] TV-serier.  Ibáñez Serrador är absolut mest känd för den fantastiska (och kontroversiella) onda barn-rullen Who Can Kill a Child? från 1976. Har ni inte sett den så måste ni leta upp den. Det finns liksom […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: