Last Cannibal World (1977)

januari 14, 2011

Nu var det äntligen dags för en kannibalfilm! För er som inte är så bevandrade i denna subgenre så kan jag berätta att den utvecklades ur de italienska mondo-filmerna. Mondo var så kallade mockumentarys som presenterades som resereportage. Regissörerna sade sig resa runt i världen för att leta efter kulturellt betingat våld och sex. Filmerna blandade ofta verkliga dokumentära klipp med regisserade partier och fejkat gore. Ofta skildrades ursprungsbefolkningarna i olika länder (de som lever under mer eller mindre primitiva förhållanden) och genren anklagades ofta för rasism (med all rätt!). Ur dessa infödingsskildringar växte den italienska kannibalgenren fram i slutet av 70-talet. Den första filmen som räknas till genren är Umberto Lenzis The Man from the Deep River som kom redan 1972, men kannibalfilmens glansperiod infann sig från slutet av 70-talet till början av 80-talet. Genren blandade ofta in ”dokumentära” partier i handlingen (eller i alla fall så valdes en visuell stil som såg dokumentär ut), som en homage till den subgenre som filmerna utvecklats ifrån. Världens mest kända kannibalfilm använde sig tex av denna stil på ett väldigt effektivt sätt. Den filmen är Ruggero Deodatos Cannibal Holocaust. På många sätt är den en perfekt representant för genren eftersom den så tydligt visar vad kannibalfilmerna ville röra upp för känslor.

Genren definierade sig själv ofta som skräck, men dess poäng har aldrig varit att skrämma dig. Istället är filmerna ett test i uthållighet, där du som publik utmanar dig själv i hur mycket äckligheter du pallar att se. För er som inte sett något ur genren så måste jag faktiskt resa ett varningens finger eftersom kannibalfilmerna är några av de mest extrema filmer som någonsin gjorts. Det absolut värsta med dom är deras nästan ritualiserade dödande av djur. Detta är en av kvarlevorna från mondo-filmerna och självklart fullständigt oförsvarbart. Ibland får det faktiskt motsatt effekt eftersom det verkliga dödandet bara visar hur fejk filmernas specialeffekter är i jämförelse. Så var dock inte fallet med Cannibal Holocaust. Deodatos film kändes smärtsamt realistisk, mycket tack vare den dokumentära stilen och väldigt välgjort gore (för en gångs skull). Vad folk ofta inte vet är att Cannibal Holocaust inte är Deodatos enda försök i genren. År 1977 gjorde han Last Cannibal World (aka Jungle Holocaust) och 1985 gjorde han den märkliga genrekompotten Cut and Run (där en av ingredienserna är just kannibalfilm). Idag ska vi prata om den första filmen, nämligen Last Cannibal World.

Ploten är välkänt genreterritorium. I Filipinernas djungel letar ett företag efter olja. Snart tappar styrelsen kontakt med expeditionen. Robert (Massimo Foschi från Investigation of a Citizen Above Suspicion) och Rolf (Ivan Rassimov som nästan varit med i samtliga italienska exploitationfilmer) är två spekulanter som flyger ut i djungeln för att hitta det försvunna lägret. Men deras flygplan får problem och kraschar. När de väl lokaliserar expeditionens tältläger så är alla människor borta. Snart attackeras de av en aggressiv stam ur ursprungsbefolkningen. Robert och Rolf blir separerade och den förre förs till en grotta. Där blir han utsatt för tortyr och förnedring av infödingarna. Samtidigt inser han att dom är kannibaler och att han kan vara nästa huvudrätt på menyn! Han blir dock utsläppt ur sitt fängelse av en snygg infödingskvinna (den burmesiska skådespelerskan Me Me Lai som spelade samma roll i flera kannibalrullar). Kvinnan har börjat intressera sig för den konstiga bleka mannen. Paret flyr snart med stammen hack i häl. Robert har dock påverkats av sin omgivning och börjar spontanvåldta sin kvinnliga kompanjon. I en grotta i djungeln hittar de en sjuk Rolf som lyckats gömma sig för kannibalerna. Men kommer trion att lyckas fly tillbaka till civilisationen?

Last Cannibal World innehåller kannibalgenrens alla klassiska teman. Huvudpersonen måste tex själv bli en vilde för att överleva i en ogästvänlig miljö. Samtidigt tar filmen även upp subgenrens eviga fråga. Bara för att västvärlden har den mest avancerade civilisationen så betyder det väl inte automatiskt att vi har rätt? På denna punkt är kannibalfilmerna mycket mer sympatiska än den genre de föddes ur. I Last Cannibal World så tränger sig västvärlden allt längre och längre in i djungeln i sin jakt på olja och får vad dom förtjänar när de ignorerar att det redan finns ett folk som bor i regionen. Samtidigt så ska man akta sig för att dra på för stora växlar när det kommer till den här subgenren. Filmernas främsta syfte är att äckla. På denna front är Deodato en mästare! Det finns något skitigt och realistiskt över hans kannibalfilmer som ingen annan regissör i genren lyckas kopiera. Lenzis genreförsök känns tex mer som färgglada och perversa serietidningar. Inget fel i det. Jag tycker att hans Cannibal Ferox är ganska underhållande. Men poängen är att den filmen representerar något helt annat. När jag ser Last Cannibal World så känner jag ett äckel som jag aldrig upplever när jag ser Lenzis kannibalfilmer. Det finns helt enkelt en känsla av realism hos Deodato. Speciellt ritualerna och våldet skildras nästan dokumentärt vilket bidrar till filmens styrka. Kombinationen av kamerafilter, klippning, miljöer och regi bidrar till att göra Last Cannibal World till en högst obehaglig och minnesvärd film. Om Cannibal Holocaust är världens bästa kannibalfilm, då håller den här starkt andraplatsen. Jag önskar dock att Deodato hade hållit sig uteslutande till den här genren (bortsett från några få undantag). Ni som sett Bodycount förstår nog vad jag menar…

Utifrån genrens förutsättningar så är det här en helt fantastisk film. Men den stora frågan är vad du faktiskt tycker om själva genren. Last Cannibal World är en brutal, makaber, realistisk, ångestladdad och spy-framkallande film. Om du har abstinens efter Cannibal Holocaust då är detta den perfekta medicinen. Om du däremot känner dig det minsta osäker på om du pallar att se den här filmen, då ska du nog avstå…

Last Cannibal World finns i Noble Entertainment-boxen Cannibal -The Collection.

Även trailern spelar det dokumentära kortet. Berättarrösten sabbar dock allt… 🙂

ps. En varning måste utfärdas om jävligt brutalt våld riktat mot djur!

Annonser

6 svar to “Last Cannibal World (1977)”

 1. Så jävla kul; från konst till något av det värsta ni kan tänka er! 😉

 2. norwood said

  Känner att jag får plocka fram ”Cannibal Holocaust” först och kolla den. Sen får det ev bli Last CB. Antar att en av sönerna har den. F.ö. vill jag gratulera dej till presentationen här ovan. Blev alldeles matt av att läsa den!

 3. norwood: Fan va kul att den träffade där den skulle! Visst är inte ”Last Cannibal World” det mest tabubelagda vi någonsin skådat, men det är i alla fall ganska nära. Låt inte dina ungar kolla på den! 😉

 4. Otroligt bra och intressant skrivet. Själv klarar jag inte av den här genren, främst för djurdödandet tror jag. Jag kan se människor plågas och torteras på alla möjliga sätt i film, men inte djur… Har sett Cannibal Ferox och nån till jag inte minns titeln på men jag mår bara illa av det. Dock tycker jag fortfarande att det är en fascinerande genre, åtminstone att läsa om!

 5. filmitch said

  Otroligt bra text man får alltid ett stycke filmhistoria av dig 🙂 Jag säger som BRC det är det autentiska djurplågandet som gör att jag inte ser dessa filmer annars tror jag nog att jag skulle finna dem ganska rafflande.

 6. Sofia said

  Som vanligt fantastiskt välskrivet och intressant. Skulle vilja säga ”You had me at ‘Cannibal'”, men sedan måste jag hålla med BRC och filmitch vad gäller djurplågandet, tilltalar mig inte det minsta. Får se var det landar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: