Night of the Comet (1984)

december 9, 2010

Thom Eberhardt har inte gjort några vidare vettiga filmer under sin karriär. Men visst träffar han rätt ibland. Naked Fear (hans senaste långfilm från 2007) är en exploativ och underhållande historia till exempel. Eberhardts mest kända bedrift måste dock vara Night of the Comet. Denna populärkulturella parentes har fått ett lite oförtjänt stort kultfölje. Visst är den en okej symbol för 80-talets lite absurda amerikanska trashfilmer, men främst höjer den sig över mittfåran genom att vara riktigt märklig både till struktur och tema. Att den även innehöll lite kultiga b-stjärnor som Mary Woronov (som jag skrivit om), Kelli Maroney (Fast Times at Ridgemont High) och Catherine Mary Stewart (Weekend at Bernie’s) hjälpte nog filmen på traven. Samtidigt är Night of the Comet även ett perfekt exempel på när alla genrer på 80-talet skulle korsbefruktas med den omåttligt populära high school-genren.

Regina (Steward) är en hård brud som kan ta hand om sig. Hon jobbar extra på en biograf och innehar rekordet på arkadmaskinen i lobbyn. Just denna kväll ska en komet passera nära jorden och alla Los Angeles invånare är ute på gatorna för att bevittna spektaklet. Regina väljer istället att krypa ihop under en filt med snubben som jobbar i maskinrummet och hångla lite. Samtidigt bråkar Reginas lillasyster Samantha (Maroney) med tjejernas elaka styvmorsa, får på käften av henne och lämnar huset. Dagen efter när tjejerna vaknar så är alla människor borta och himmelen strålar i rött. På gatorna ligger bara kläder och damm. Regina och Samantha förstår snart att båda övernattat i rum gjorda av stål och att detta är anledningen till att de överlevt. Allt problematiseras ytterligare av att Reginas maskinistkompis mördas av en zombieliknande man. Vad fan var det som hände när kometen passerade? Finns det fler överlevare? Och vad håller de där märkliga vetenskapsmännen (med Mary Woronov i spetsen) egentligen på med?

Ni kanske tycker att handlingen låter underhållande, men Night of the Comet har flera helt enorma brister. En skum grej är att filmens intro är ganska suggestivt och presenteras lite allvarligt. Det är inte förrän under filmens andra halva som den blir rent och skärt trams. Detta är en lite märklig struktur som inte riktigt fungerar. Istället för att skrattet ska fastna i halsen och kryddas med allvar, så resulterar de barnsligt komiska momenten att man inte riktigt kan ta filmens allvarstyngda intro på allvar. Night of the Comet är även en märkligt barnvänlig film. Storyn är ju perfekt för att spetsa till med gore och sleaze, men detta händer aldrig. Det allra största problemet är dock att Eberhardt blandar genrer helt vilt. Först är det lite sci-fi. Sedan ställer filmen om till zombies och post-apokalyps. Samtidigt försöker den att vara en high-school komedi. Sedan ska det plötsligt bli en actionfilm. I början känns de huvudlösa impulserna Eberhardt uppvisar (att hoppa mellan genrer) som ganska underhållande och originella. Ju längre filmen går blir det dock mer och mer snurrigt. Spår i handlingen berörs bara väldigt ytligt (som hela zombie-grejen) för att sedan glömmas bort och ersättas av något annat. I slutändan är den här filmen helt obegriplig, men inte på ett underhållande sätt utan endast på ett väldigt förvirrande sätt.

Night of the Comet är film som inte liknar någon annan, men den missar sina chanser att underhålla och verkar i slutändan vara gjord av någon med ADHD. Lyssna inte på dom som försöker lura i er att detta är en av 80-talets stora kultfilmer, eftersom Night of the Comet inte är värd er tid…

Trailern är i alla fall ärlig. Den kan inte heller bestämma sig för vilken typ av film Night of the Comet är…

Annonser

2 svar to “Night of the Comet (1984)”

  1. Har aldrig ens hört talas om denna och kanske är det lika bra det… Titeln lät ju ändå tilltalande, men det kanske bara är för att jag tilltalas av allt som börjar med ”Night of…” 😀

  2. Hahaha. Det samma gäller mig och det var därför jag hade förhoppningar på den här. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: