Womens Prison Massacre (1983)

september 7, 2010

Jag funderade länge på om Womens Prison Massacre (aka Emanuelle fuga dall`inferno) förtjänade en Il Maestro-post. Den beskrivs av vissa som en av de mest underhållande exploitationrullar som någonsin gjorts och det är tveklöst Bruno Matteis bästa film. Men som jag redan beskrivit är jag inte ett jättefan av Mattei och det tar faktiskt emot lite att placera honom på samma tron som Avati, Roeg, Miike, Fulci osv. Detta betyder inte på något sätt att Womens Prison Massacre är dålig (den är verkligen riktigt kul!), utan endast att det är en fantastisk exploitationfilm, men en exploitationfilm som saknar det där lilla sista ”extra”.

Filmad samtidigt som Matteis Violence in a Women’s Prison (i princip en remake av hans egna Womens Camp 119) och med samma cast; blev dessa två filmer de sista i den informella italienska Black Emanuelle-cykeln. Denna cykel hade främst tre kännetecken. Laura Gemser spelade den svarta Emanuelle. Filmerna var väldigt influerade av Mondo-genren (alltså fantasifulla och kvasirealistiska blandningar av sex och våld). Den överväldigande majoriteten regisserades av Joe D`Amato. Mattei övertog både Gemser och Black Emanuelle-karaktären, men dissade Mondo-prylen och gjorde istället två women in prison-rullar med den indonesiska skönheten. Womens Prison Massacre skrevs av Matteis mest frekventa samarbetspartner; Claudio Fragasso (Troll 2, för er som inte vet). Denna kombo var helt oslagbar.

Laura Gemser är Emanuelle (igen!) och denna gång var hon nära att sätta dit en korrupt politiker. Hon blev dock utmanövrerad och hamnar själv i ett kvinnofängelse pga ett brott hon inte har begått (vilket förklaras genom en jävligt stämningsfull öppningsscen). Vad som följer nu är en ganska ordinär women in prison-rulle men med alla dess rätta ingredienser; tortyr bland medfångar, slagsmål i duschar, sexuellt sadistiska vakter osv. När man tror att man vet precis vad man ska förvänta sig av Womens Prison Massacre så vänder den upp och ner på manuset.

Ett gäng manliga, förrymda fångar bryter sig in i fängelset och tar alla som gisslan (inklusive de kvinnliga vakterna!). Filmen utvecklas nu till en terror-film och männen börjar förnedra kvinnorna. Medan polisen belägrar fängelset planerar de kvinnliga fångarna där inne sin hämnd. Slutet är ett typexempel på hur du kan göra jävligt mycket med din film samtidigt som du har extremt lite pengar; det är actionfyllt, smart klippt för att dölja budgetbrister och väldigt väl utfört rent dramaturgiskt. Mattei och Fragasso är i sitt esse.

Detta är inte bara en galet mycket bättre film än Violence in a Women’s Prison, det är på många punkter en perfekt exploitationfilm. Den innehåller helt enkelt alla de rätta ingredienserna och dessa är så väl utförda (trots uppenbara budgetproblem) att du garanterat blir underhållen till slutet. Mattei och Fragasso snor friskt från andra filmer, men lyckas ändå sammanföra allt till en imponerande helhet. Speciellt vändningen med belägringen av kvinnofängelset är inte bara överraskande, utan förändrar även hela filmens karaktär (precis när den börjar bli förutsägbar). Detta kan vara världens bästa WIP-film, samtidigt som det är världens bästa terror-film! Det säger en hel del.

Gillar du exploitationfilm och är trött på att du aldrig ser något som görs rätt, då är detta filmen för dig. Du får allt du förväntar dig (och antagligen en hel del du inte förväntar dig). Allt är fruktansvärt kompetent utfört. Min enda invändning är att filmens första scen (i teatern) lovar något mer. Det där som lyfter en bra film upp till skyarna. Om Womens Prison Massacre hade lyckas återknyta till den helt fantastiska stilen i filmens början hade den varit en helt oslagbar klassiker inom genren. Nu lyckas den tyvärr inte göra detta och blir därför bara en jävligt bra genre-film. Men ska du endast se en film av Bruno Mattei så är det denna…

Trailern är tyvärr censurerad på youtube, så ni får nöja er med dessa scener. Har jag glömt berätta att musiken funkar galet bra?!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: