American Samurai (1992)

september 7, 2010

Innan jag snöade in på skräck glodde jag på mycket actionfilm. Det var i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Straight to video-marknaden var enorm och b-action regissörerna började konkurrera med varandra om vem som kunde göra de mest våldsamma filmerna med ord som ninja eller samurai i titeln. Min farsa älskade all actionfilm; om det var storproduktioner eller cheesy b-film brydde han sig inte om. Jag var egentligen alldeles för ung för att glo på de flesta av de här filmerna, men farsan brydde sig inte och lät mig gärna kolla. Det var då jag såg mina första filmer av Sam Firstenberg. Mannen har en imponerande repertoar av VÄLDIGT ostig action. Han är inte bara regissören bakom American Ninja och American Ninja 2: The Confrontation (mer om den serien en annan gång), han gjorde även Delta Force 3: The Killing Game och Cyborg Cop-filmerna. Tack vare Fristenberg blev både Michael Dudikoff och David Bradley några av stright to video-marknadens största actionstjärnor.

Visst är David Bradley med den här gången också. American Samurai har den lustiga alternativtiteln Ninja: American Samurai (kaka på kaka?). Bradley är Andrew Collins en amerikan tränad i Japan till svärdmästare. Redan sen han var liten har han dock drabbats av sin halvbrors (Mark Dacascos i en tidig roll) avundsjuka. När brorsan blir vuxen går han med i yakuzan, mördar brödernas läromästare (och tillika sin far) och stjäl familjesvärdet. Andrew sätter fart efter den utflippade brodern och möter snart en attraktiv fotograf. Tillsammans spårar de svärdet till en underjordisk kampsportsturnering i Turkiet. Här möts kämpar från hela världen i beväpnad arenafighting till döden. Andrews bror Kenjiro är mästare. Nu måste Andrew själv ge sig in i turneringen för att vinna tillbaka svärdet.

American Samurai producerades av bolaget Cannon Pictures som här i princip gjort om sin egna Bloodsport fast med vapen. Filmen ser dock proffsig ut och fighterna är välkoreograferade. De första 45 minuterna är bara en transportsträcka till den sista halvans Streetfighter-liknande arenaturnering. Och visst tänker man på tv-spel när man ser de tävlande i turneringen och deras olika fightingstilar (en nordisk viking, en cowboy, en afrikan i gepardutstyrsel etc). Men det finns en aspekt som skiljer American Samurai från många liknande filmer; den är förvånansvärt brutal och innehåller galet mycket gore. En varning måste dock utfärdas riktad mot den amerikanska R-utgåvan som är gravt nedklippt (såg den själv på oklippt polsk VHS). Annars uppvisar American Samurai strålande brutalitet som nästan är lite förvånande. Kolla bilderna så fattar ni.

Småtrist i början sedan ganska unik för att vara en amerikansk kampsportsfilm. American Samurai levererar på den exploativa fronten och kryddar sin extremt trista, strömlinjeformade handling med både sex och gore. Men visst är David Bradley en jävla träbock och ploten gjord tusentals gånger innan. Fans av exploitationfilm och japanska kampsportsrullar borde dock ändå slänga en blick…

Filmens grymt töntiga trailer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: