Pieces (1982)

september 1, 2010

Denna obskyra skräckfilm är märkligt nog lite smått känd. Kanske beror det på filmens nästan legendariskt exploaterande tagline; You don`t have to go to Texas for a chainsaw massacre! Vi kan i alla fall konstatera att Pieces håller vad den lovar. Den utspelar sig inte i Texas och vi får mängder av gore som utförs med en motorsåg. Filmen är konstigt nog en amerikansk/spansk-samproduktion, men sägs vara inspelad i USA. Anledningen till detta sägs vara Dick Randall, en amerikansk exploitationfilms producent med mycket kontakter i både Italien och Spanien. Randall skrev själv manuset till Pieces och det finns övertygande argument att bakom pseudonymen på hans medförfattare, John W. Shadow, gömde sig ingen mindre än trashkungen Joe D` Amato! I registolen satte Randall spanjoren Juan Piquer Simon som bland annat var medregissör och producent på Carlos Puertos underhållande Satans Blood.

Pieces är självklart en slasher, men med ett kryddmått gialloinfluenser. Ploten är lika klichéfylld som tokig. En seriemördare beväpnad med motorsåg härjar på ett collage. Han skär av kroppsdelar av kvinnor för att bygga ihop ett mänskligt pussel. I god gialloanda är detta relaterat till ett trauma i hans barndom. Snuten är trött på att det dyker upp lik överallt på universitetsområdet och bestämmer sig för att skicka in en polis undercover på skolan. Den snygga konstapeln Mary (Lynda Day George) hoppar in som den nya tennistränaren (trots att hon helt uppenbart inte kan spela tennis!). Hon slår ihop sig med en student vid namn Kendall (Ian Sera) som lyckades få en dejt dödad av psykopaten. Men vem på skolan är mördaren? Det är här manusförfattarna leker giallo igen, men tyvärr listade jag ut vem mördaren var efter bara två tredjedelar av filmen. Utöver detta slänger Randall och Simon in ett Tales from the Crypt-influerat slut och en Bruce Lee-imitatör (ja, Pieces blir under en kort stund en kung-fu film!).

Låter det övertygande? Grejen med Pieces är att det är en trashfilm gjort rätt. För det första är den föredömligt kort (under 90 min). Alldeles för många sådana här filmer dras ut till alldeles för lång speltid. Detta medför att man hinner tröttna innan eftertexterna rullar. För det andra har Pieces ett riktigt bra tempo. Simon kan uppenbarligen regissera film och den är så fartfylld att man nästan glömmer alla tokiga logiska luckor (och visst finns det drivor med sådana). Men framför allt tar sig inte Pieces på speciellt stort allvar. Den försöker inte vara något annat än vad den är; en fartfylld trashskräckis full med gore och lustiga infall.

Pieces är riktigt underhållande och på många sett ett skolexempel på hur man gör en sådan här film rätt. Bunkra upp med polare och öl en kväll och jag lovar att ni får en rejält underhållande stund och en hygglig skrattfest.

Väldigt rolig, och tidstypisk, trailer!

8 svar till “Pieces (1982)”

 1. bilderord said

  Den här lät ju riktigt intressant — skriver upp på AttSe-listan som vid det här laget har antagit bibliska proportioner…

 2. bilderord said

  När jag googlade Giallo som för mig var ett nytt begrepp upptäckte jag ju dessutom att gamle Argento fått ur sig en film med detta namn innehållandes Adrien Brody. Säga vad man vill, men Adrien tycks ge sig på det mesta… Ytterligare en post på AttSe.

 3. Argentos Giallo är faktiskt, lite lustigt, ingen giallo. Kolla in min recension:
  https://trashisking.wordpress.com/2010/05/19/giallo-2009/

  Jag har recenserat en hel drös giallos. Kolla här:
  https://trashisking.wordpress.com/category/filmrecensioner/giallo-filmrecensioner/

 4. Plox said

  Haha – vilken fantastisk tagline! En slasher som legat på min att-se-lista på tok för länge nu. Börjar dra ihop sig för en titt.

 5. bilderord said

  Skönt att ha en van hand att hålla i vid inträdet i Giallo-världen 😉

 6. […] Trash is Kings berömmande recension, kunde man ju inte annat än ta sig en titt på detta […]

 7. […] uppåt! Ytterligare två tre mycket trevliga nomineringar trillade in från filmitch och RJ och Trash is King! (samt ett synnerligen smickrande omdöme från FilmMedia). Strunt samma att det är en modern […]

 8. […] tänker onekligen på Pieces (som jag recenserade för inte så länge sedan). Det är samma film som Bloody Moon, fast gjord RÄTT! Den är medveten om sina begränsningar, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: