Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 (1972)

juni 10, 2010

Varing: Innehåller spoilers om du inte sett Female Prisoner #701: Scorpion!

Nu var det dags för Shunya Itos andra Female Prisoner: Scorpion-film! Exploitationmaskineriet på den japanska Toei-studion jobbade snabbt här eftersom uppföljaren kom samma år som Female Prisoner #701: Scorpion. Antagligen var det så att den här uppföljaren innehöll en massa scener och idéer som blev utelämnade ur den första filmen pga tids- och budgetskäl. Det märks, men mer om det sen. Den förra filmen var Itos regidebut och redan där lyckades han att skapa en fantastisk stämning och producera en väldigt egen stil. Uppföljaren känns ännu mer raffinerad på den fronten. Ito har helt enkelt växt lite. Meiko Kaji är självklart tillbaka som Nami Matsushima/Matsu the Scorpion. I slutet av förra filmen så fick hon ju, som bekant, sin hämnd och har nu åter igen hamnat i det helveteshål som är den japanska fängelsevärlden. Men denna kan ju självklart inte hålla henne speciellt länge. Snart ska hon ut på en roadtrip genom helvetet…

Matsu är inlåst i isolering efter hennes blodiga mordturné på Tokyos yakuza. Det är så illa nu att hon knappt får se solljus över huvudtaget. Men så anländer en byråkrat som chockas över den brutalitet den unga kvinnan utsätts för. Högre politiker ska besöka fängelset och byråkraten kräver att Matsu släpps ut under den formella ceremonin. Det skulle han inte krävt, eftersom Matsu passar på att angripa fängelsedirektören igen (som hon redan lyckats göra blind i den förra filmen)! Straffet blir ännu hårdare och fängelseledningen börjar diskutera hur de ska mörda Matsu. De letar efter rätt tillfälle. Fångarna arbetar i ett stenbrott och under transporten ut dit tänker fängelseledningen strida till verket. Men de borde lärt sig vid det här laget att inte jävlas med Matsu the Scorpion! Snabbt lyckas hon, tillsammans med medfångarna, att övermanna vakterna och ta kontrollen över fångtransporten. Nu är Matsu på flykt tillsammans med sex andra kvinnor och vad som följer är en riktigt trippad roadmovie. Hela tiden är polisen dom hack i häl. Problem uppstår snart inom gruppen eftersom psykopaten Oba (Kayoko Shiraishi) utmanar Matsu om ledarskapet…

Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 är inte en women in prison-film. Den börjar som en sådan, men förändras snabbt till en roadmovie när Matsu och medfångarna flyr. Allting är uppskruvat den här gången. Tempot är mycket högre. Våldet är mer brutalt. Surrealismen och de makabra elementen rikligare och konstigare. Toei fläskar helt enkelt på med allt de inte riktigt vågade ha med i den första filmen. Ito själv drar sig inte ens för att ha med lite ockultism mitt i allt det andra! Filmen har en mer konsekvent stil än Female Prisoner #701: Scorpion. I ettan använde sig Ito av sin säreget teatraliska stil för att göra vissa scener mer dramatiska. Denna gång känns stilen mycket mer genomgående och den genomsyrar hela filmen. Utöver detta förlänger Ito striderna. Ofta är Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 mycket nära den rena actionfilmen och den lyckas göra detta på ett stilistisk, fantastiskt och extremt väl koreograferat sätt. Helt enkelt hur ur coolt som helst. Speciellt filmens actionladdade, men sorgligt melankoliska, slut sticker ut.

Även Matsu har förändrats. I den första filmen fick vi se människan bakom hämndbegäret. Det kändes som om hon konstant försökte härda sig själv för att fokusera på målet. I uppföljaren säger Matsu knappt någonting alls. Hon är en ren och skär mördarmaskin. Detta ger Meiko Kaji ett enormt utrymme att uttrycka sig endast genom sitt ansikte och sin ögon. Hon göra detta på ett helt fantastiskt sätt. Karaktären har helt enkelt växt.

Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 är helt enkelt fantastisk. Detta är absolut min favorit bland Female Prisoner: Scorpion-filmerna. Den enkla anledningen är att den innehåller ALLT man vill ha i en bra film; våld, spänning, stil och ockultism! Se, se, se……….och se igen!

Läs mer om serien och den första filmen!

Läs mer om musiken.

Läs mer om (den fantastiska) Meiko Kaji!

Annonser

3 svar to “Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 (1972)”

  1. […] Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: