Island of Death (1975)

maj 21, 2010

Hur ofta hör du talas om en grekisk exploitationfilm? Det är precis vad Island of Death är. Men det är inte vilken exploitationfilm som helst. Den är ganska mytomspunnen. Det sägs att regissören Nico Mastorakis gick och såg Tobe Hoppers Motorsågsmassakern och blev väldigt imponerad över att denna lilla lågbudgetskräckfilm hade spelat in så mycket cash. Om jag gör en film som är ännu mer extrem så kommer jag tjäna ännu mer pengar, tänkte han. Visst lyckades Mastorakis. Och då menar jag inte att han tjänade speciellt mycket pengar.

Island of Death hamnade inte bara på video nasty-listan i Storbritannien utan blev även totalförbjuden i stora delar av världen. Idag säger Mastorakis att han ångrar att han gjorde filmen. Vad är det då med Island of Death som är så provocerande? Den innehåller inte speciellt mycket gore, så det är inte anledningen. Den innehåller inte mer sex än valfri sleazerulle. Faktumet är att det är en ganska knäpp film. Den är grymt moraliskt osmaklig. Jag är beredd att påstå att Island of Death innehåller majoriteten av alla moraliska osmakligheter som du kan komma på. Homofobi. Check. Våldtäkt. Check. Tidelag. Check. Fisa någon i huvudet. Check. Rasism. Check. Kvinnohat och kvinnoförnedring. Check. Incest. Check. Listan kan göras mycket lång. Allt detta uttrycks genom filmens två huvudpersoner, alltså de karaktärer vi får följa. Sällan har jag hatat huvudpersonerna i en film så mycket som här.

Vad fan är ploten då kanske någon undrar? Det börjar som en romantisk komedi. Christopher (Robert Behling som sedan tog livet av sig, antagligen pga den här filmen) och Celia (mycket söta och helt okända Jane Lyle) anländer på den undersköna grekiska ön Mykonos. Musiken är glad och de är kära. De letar efter ett värdshus och lyckas slutligen hyra en lägenhet av en grekisk kvinna. När Christopher ska ringa sin morsa från en telefonkiosk börjar vi ana att allt inte står rätt till. Medan mamman är i luren sätter han på Celia och säger till morsan att han vill att hon lyssnar medan de knullar.

Vi förstår snart att paret är två riktiga fullblodspsykopater som åker runt och mördar och våldtar alla de inte gillar. Detta omfattar homosexuella, lesbiska, narkomaner, promiskuösa kvinnor, svarta, greker (lite av ett problem eftersom de är på en grekisk ö) osv. Helt enkelt alla de anser perversa eller dumma i huvudet. Samtidigt visar paret själva tecken på strålande perversitet. Hack i häl efter sig har de en snut som jagat dom ända från London. Snart sätter Christopher och Celia sina planer i verket och börjar mörda öns invånare åt höger och vänster…

Island of Death är en riktigt trashig film. Mastorakis regi är inte speciellt kompetent (inte alls konstigt eftersom den mannen har gjort skit hela sitt liv). Karaktärernas handlingar är galet inkonsekventa och slutet är helknäppt och väldigt omotiverat (plus att det omfattar en förståndshandikappad och askåt grekisk fåraherde!). Visst lyckas filmen provocera. När jag såg den första gången så blev jag så lack att jag var tvungen att stänga av och ta en paus från den. Ibland känns det som om Mastorakis försöker vara rolig utan att lyckas och detta bidrar till provokationen. Samtidigt är Island of Death en väldigt unik och på många sätt originell film. En film man verkligen borde uppleva om man är ett genrefan.

Det ryktas om att det inte existerar en fullständigt oklippt utgåva av den här filmen. Jag har faktiskt ingen aning om de olika DVD-utgåvorna varierar, men Vipcos ska man nog undvika (eftersom de alltid är skit). Blir du inte bortskrämd av det du läst här, så tycker jag faktiskt att du ska ge Island of Death en chans. Den måste nog ändå räknas som en bortglömd exploitationklassiker (i ordets SANNA bemärkelse) och är som sagt en ganska unik filmupplevelse. Men är den bra? Går det att svara på den frågan?

Hittade ingen trailer, men här kommer en lite halvt meningslös scen från filmens början…

Annonser

Ett svar to “Island of Death (1975)”

  1. […] av exploitationfilm. Men de har även en gedigen DVD-katalog bestående av allt från Island of Death, Martin till japansk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: