Clive Barker`s A-Z of Horror av C. Barker & S. Jones

april 12, 2010

Visst är jag ett fan av Clive Barker; både när det gäller hans litteratur och hans filmer. År 1997 fick han i uppdrag av BBC att göra en TV-serie som handlar om skräckfiktion; både inom litteratur, film, konst och musik. Den kan väl jämföras med Skräckministeriet som SVT körde. Tv-serien var en mindre hit och därför släpptes denna snygga coffee table-bok som ett komplement till serien. A-Z of Horror är Barkers personliga val; vad han tycker har varit relevant för skräckfiktionens utveckling och vad som har influerat honom personligen. Utöver detta så har Stephen Jones skrivit ett gäng kortare filmrecensioner. Som uppslagsverk är boken lite förvirrande eftersom Barker själv har namngett de olika kapitlen; tex så står A för American Psycho (och omfattar alla amerikanska seriemördarfilmer och litteratur) och C står Chaos villket omfattar H.P Lovecraft. Men visst är det en gedigen och ganska intressant introduktion till skräckfiktion, kryddad med Barkers egen snygga konst. Dock kanske inte så överraskande.

Roligt är att Tom Savini har fått ett helt eget kapital. Denna extremt inflytelserika specialeffektsmakare har ju faktiskt bidragit till att göra skräckfilmen mer grafisk och inom detta område var han en sann pionjär.  En annan rolig grej är att Barker har ett helt kapitel om clowner; lite av en personlig fixering. Här går han igenom mordiska clowner i film och litteratur. Även det asgryma hiphopkollektivet Gravediggaz (som var delaktiga i att mynta begreppet horrorcore) får utrymme vilket är skitkul. Annars är inget nytt under solen; Lovecraft, Poe, zombies, Dracula, japanska monster, Giger, Freddy, Jason osv. En originell aspekt i boken är att Barker har med den österrikiska 1700-tals skulptören Franz Xaver Messerschmidt (en person som i alla fall jag inte kände till). Han skulpterade ansikten i stunder av skräck eller smärta och hans skulpturer är verkligen groteska på ett nästan vackert sätt.

Clive Barker`s A-Z of Horror är en snygg bok med mycket färgglada bilder och lite text. På egna ben står den kanske lite svagt, men som komplement till BBC-serien fungerar den utmärkt. Och vilken skräckkonnässör vill inte ha den liggande på soffbordet? 🙂

Spana in BBC-serien (de flesta delar ligger på youtube):

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: