Nekromantik 2 (1991)

april 10, 2010

Nu är det snabba kast över världen. Tyskland nästa! Geografilektionen börjar med frågan; vem är Jörg Buttgereit? Svarade du; en av de mest kontroversiella regissörerna i Tyskland, så har du rätt. Hade jag haft ett pris att ge dig så hade du fått det. Nu får du nöja dig med en recension av hans film Nekromantik 2. När jag startade den här bloggen bestämde jag mig för att jag aldrig skulle skriva om en uppföljare utan att skriva om ursprungsfilmen först. Redan bryter jag mot det. Men skit i samma. För att förstå Nekromantik-filmerna måste du verkligen förstå Buttgereit.

I Linnie Blakes och Marcelle Perks texter i Alternative Europe så diskuterar skribenterna, både med sig själva och med Buttgereit, varför flera av hans filmer förbjudits i Tyskland och konfiskerats av staten. Regissören kommer från början ur punkscenen i Västberlin. Han regisserade bakgrundsprojektioner åt Einstürzende Neubautens livespelningar innan han gick vidare till avant garde-filmscenen. Någonting som Buttgereit vägrade acceptera, och som fortfarande IDAG är närvarande i det tyska samhället och den allmänna debatten, är skulden över och därmed oviljan att diskutera fascismen på 30- och 40-talet. Den radikala vänstern försökte ta tag i detta genom handling 1960 och 1970, men när RAF (Baader-Meinhof) slagits ner blev det tyst. I slutet av 80-talet hade vänstern slagits tillbaka så mycket att de ansåg att all skildring av fascistiskt våld inom konst riskerade att vara glorifierade. Det var i detta klimat Buttgereit blev verksam som regissör. Han vägrade att acceptera tystnaden som rådde utan fläskade ofta på med fascistisk estetik i kombination med ganska grova våldsskildringar. Vänstern hatade honom, men tyska staten hatade honom ännu mer. Nekromantik 2 blev förbjuden i Tyskland. Ett helt lands bearbetning av ett enormt trauma ledde till simpel censur av yttrandefriheten.

Är Nekromantik 2 fascistisk propaganda? Klart den inte är. Är den bättre än Nekromantik? Absolut inte. För er som inte vet, och inte kan läsa mellan raderna, så handlar Buttgereits Nekromantik-filmer om människor som hyser en ovanlig kärlek till de döda (likt det tyska folket??). Betty fortsätter att sörja sin döda (och numera ruttnande) Robert från ettan så mycket att hon gräver upp hans lik från kyrkogården. Men detta är bra en sidohistoria i den här filmen. Nekromantik 2 är nästan helt fristående (och nästan samma historia som föregångaren). Nu handlar det om Mark, som dubbar över röster i porrfilmer. Han träffar en ung kvinna som han vill ha ihop det med, men han kanske borde bli skeptisk när han inser att hon vill kolla på VHS-band med norrmän som klubbar ihjäl sälar. Tyvärr för honom blir han inte avskräckt…

Medan den första filmen var komprimerad, väldigt obehaglig och nästan hade en dokumentär kvalité så svävar Buttgereit ut i prettoland denna gång. Det märks att han vill göra en konstfilm. Men tyvärr är nästan allt redan sagt sen förra gången. Nekromantik 2 är LÅNGSAMMMM (inte långsam=bygga upp stämning utan långsam=känns som ett skolarbete där ingen vet när det är dags att avbryta scenen). Är den fortfarande provocerande, magstark och helt unik? Absolut! Du kan lika gärna börja med den här och sedan se föregångaren. Du kommer ändå tycka att den andra är bättre. Om du väljer att börja med tvåan så kommer den dock att spoila Nekromantiks extremt chockerande slut, eftersom du får se det i en ganska utdragen flashback.

Ska vara lite mer seriös nu; Nekromantik-filmerna är inte splatter. Jörg Buttgereit är verkligen hardcore och vet du inte vad du ger dig in på så kan du få en riktigt traumatiserande upplevelse. Seriöst. Jag hade ett hum om filmerna och jag blev ändå så pass omskakad att jag fortfarande idag har svårt att glömma dom. Dock är skillnaden att den första är intressant eftersom Buttgereits tematik och syfte är tydligare där, medan han leker Jean Rollin i uppföljaren.

Trailer:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: