Tokyo Gore Police (2008)

mars 17, 2010

Jag har ett stort fan av japansk exploitation; jag diggar 70-tals rullarna (Female Prisoner: Scorpion-filmerna, Lady Snowblood, de Sonny Chiba gjorde). Jag är gillar också Takashi Miike som fan. Denna filmskapartradition har konstant hållits levande sedan 60-talet i Japan. Ibland får även dessa filmer ett visst erkännande, som tex. Battle Royale fick för några år sedan. De flesta av dom får dock ganska begränsad spridning eftersom de endast släppas på DVD eller bara går en kort tid på, några få, biografer i landet. De japanska exploitationfilmerna har kommit in lite i en andra andning för tillfället, onekligen pga. Miikes framgångar på fantastiska filmfestivaler i väst, och 2008 kom det två grymt underhållande filmer; Machine Girl och Tokyo Gore Police.

I Tokyo Gore Police spelar Eihi Shiina (från Miikes grymma Audition) Ruka; en specialsnut i framtidens Tokyo vars uppgift är att jaga sk. engineers. Dessa genetiskt modifierade skurkar är ett stort hot, både mot befolkningen och mot Tokyos privatiserade polisstyrka (!). De kan nämligen inte dödas så lätt eftersom det växer ut vapen där man kapar en kroppsdel (!!), så enda sättet att ha ihjäl dom är total lemlästning (!!!). Detta är Rukas uppgift och hon är bra på det. Särskilt jagar hon en engineer som springer runt och mördar unga kvinnor. I filmen blandas det in mycket fejkade reklamfilmer (klart influerade av Verhoevens Starship Trooper) som ironiserar över fenomen i det samtida japanska samhället. Eller vad sägs om ett rakblad med rosa skaft som marknadsförs till alienerade japanska skolflickor som vill skära sig?

Självklart är filmens plot rent nonsens och den är grovt politiskt inkorrekt. Men vilken strålande jävla underhållning! Regissören Yoshihiro Nishimura har tidigare jobbat med specialeffekter, vilket märks eftersom han lyckas klämma fram riktigt smarta effekter på en uppenbarligen väldigt stram budget. Filmen har ett otroligt tempo och den musikvideoklippning som kännetecknar de moderna japanska exploitationrullarna. Den lilla substans som finns i Tokyo Gore Police är ganska sympatisk. Den kritiserar konstant privatiseringen av polisstyrkan och i slutändan visar sig polisen vara det största hotet eftersom de inför undantagstillstånd och organiserat massmord för att komma åt samtliga engineers (vilket kan vara vem som helst som bor i Tokyo)!

Tokyo Gore Police är strålande underhållning en fredagskväll, tillsammans med lite bärs och några goda vänner . Förutsagt att dessa vänner inte är äckelmagade eller skitnödigt politiskt korrekta. Och slutet hintar inte lite diskret om en uppföljare!

Njuta Films har släppt den på DVD.

Annonser

Ett svar to “Tokyo Gore Police (2008)”

  1. […] katanas! Hon tackade dock nej till uppföljaren för att istället vara med i Yoshihiro Nishimuras (Tokyo Gore Police) och Naoyuki Tomomatsus (Stacy) Vampire Girl vs. Frankenstein Girl där hon spelar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: