Altenative Europe red. Mathijs och Mendik

mars 14, 2010

Alternative Europe – Eurotrash and exploitation cinema since 1945 är ett akademiskt verk där olika filmforskare analyserar filmer eller genrer som alla är knutna till alternativfilmen; italiensk nazisexploitation, franska surrealistiska vampyrfilmer, tysk splatter osv. De båda redaktörerna, Ernest Mathijs och Xavier Mendik, har tidigare publicerat sin texter i Necronomicon, en tjockare tidskrift som har haft samma ambitioner som den här boken; nämligen att visa på att exploitationfilm och ”b-film” har en plats inom den akademiska filmteorin. Filmerna analyseras utifrån den historiska kontext under vilken de skapades, vad de representerar för strömningar och vilken subtext som döljer bortom deras omedelbara roll som populärkulturella uttryck. Låter det lite skitnödigt? Visst blir det ibland så, men väldigt ofta är det även intressant som fan.

Skitnödigt blir det när någon akademiker som förläst sig på poststrukturalistisk teori (vilket i och för sig alla författare i boken gjort) greppar efter halmstrån i en film som uppenbarligen har väldigt lite att säga. Skitnödigheten framkommer även ibland som komisk, tex i Patricia MacCormacks intervju med Giovanni Lombardo Radice (ni vet snubben från bla. Cannibal Holocaust). Medan hon hyllar hans skådespelarinsatser och analyserar Cannibal Holocausts civilisationskritik, så svarar Radice med hur mycket han hatar filmen, att han bara var med i exploitationrullarna för pengar och att han helst vill glömma dom!

Skitnödighet till trots så är de flesta författarnas perspektiv sympatiska och flera av analyserna mycket relevanta att lyfta fram. I Violent Justice: Italian crime/cops films of the 1970s analyserar Christopher Barry det materiella sammanhanget och politiska läget i Italien som en grund för de italienska Poliziotteschi-filmerna som började massproduceras i landet efter framgångarna med Dirty Harry 1971. Barry skriver att filmerna säger mycket om den italienska samtiden under perioden och jag kan inte annat än hålla med. Till guldklipparna hör även texterna om Jörg Buttgereit (regisörren till Nekromantik-filmerna) och om vilka sår han river upp hos den tyska staten och i den allmänna debatten, sår av skuld för fascismen under andra världskriget.

Altenative Europe är helt enkelt en både viktig och intressant bok. Den gör sig inte speciellt bra för en genomläsning från första till sista sidan. Istället ska man nog dyka ner lite här och där där man är intresserad. Annars kan den bli lite svårtuggad.

Annonser

Ett svar to “Altenative Europe red. Mathijs och Mendik”

  1. […] har redan nämnt den här genren i min recension av Alternative Europe. Jag har även tillägnat en post åt genrens musik. Då nämnde jag den här filmen och Ennio […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: